star-header-small-book screen-shot-2013-12-13-at-8-44-59-am

A Hét nővér néven is ismert Plejádok, avagy Fiastyúk a Földhöz legközelebb eső csillagkép négyszázharmincnégy és négyszáznegyvenhat fényév távolságra. Az egyes csillagok elnevezése szolgál a Hét nővér-sorozat testvéreinek neveként.

A Hét nővér a Taurus (Bika) vállának közelében található, amely az Orion övtől jobbra eső nagyobb csillagkép. A csillagok százszor fényesebbek a Napnál, és közülük legalább hat szabad szemmel is látható a Földről. A hetedik fényessége változó, így nem mindig válik láthatóvá, és ennek a fényességingadozásnak az oka máig ismeretlen. Az igazán éles szemű megfigyelők azt állítják, hogy akár húsz csillag is látható a halmazban teleszkóp nélkül.

A feltételezések szerint nagyjából ezer csillag lehet a csillagképben, amelynek középpontja nyolc fényév átmérőjű. A halmazt nagyobbrészt forró, kék csillagok alkotják, amelyek az elmúlt százmillió évben jöttek létre, és a csillagászok szerint még legalább kétszázötvenmillió évig fennmaradhatnak.  

 

 

A Hét nvér az asztronómiában

Az armilláris gömb A nővérek és szerepük – anagrammák és utalások atlas-x164 sisters-x164 sphere-x164 A Plejádok mítoszai és legendái