star-header-small-book screen-shot-2013-12-13-at-8-44-59-am

Plejaderne, også kendt som De Syv Søstre, er den stjernehob, der befinder sig nærmest Jorden, mellem 434 og  446 lysår herfra. Stjernehoben lægger navn til søstrene i serien De syv søstre.

Plejaderne ses tæt ved skulderen af stjernebilledet Taurus (Tyren), som er den store konstellation til højre for Orions bælte. Hver af stjernerne lyser mere end hundrede gange stærkere end vores egen sol, og vi kan med det blotte øje se mindst seks af stjernerne fra samtlige lande på Jorden. Lyset fra den syvende stjerne varierer, og den kan derfor ikke altid ses – årsagen til variationen i lysstyrke kendes endnu ikke. Nogle mennesker med et særligt skarpt blik hævder at kunne se op mod tyve stjerner i stjernehoben uden hjælp af et teleskop.

Der menes at være op mod 1000 stjerner i stjernehoben, som er 8 lysår i diameter. Hoben domineres af varme blå stjerner, som er blevet dannet i løbet af de seneste 100 millioner år og forventes at overleve i yderligere 250 millioner år.

 

De syv søstre i astronomien

atlas-x164 sisters-x164 sphere-x164 Myter og legender knyttet til Plejaderne Armillarsfærer De syv søstre og andre figurer anagrammer og allusioner