star-header-small-book

Lipcsei konzervatóriumban

Amikor a karakterem, Jens a lipcsei konzervatóriumban tanult az 1880-as években, ezt az intézményt tekintették az európai zenei tanulmányok egyik fellegvárának. 1843-ban alapította a kor elismert zeneszerzője, a Lipcsei Zenekar karmestere, Felix Mendelssohn Bartholdy (fent), így ez a legrégebbi ilyen jelleg német intézmény.

A zenekar muzsikusai kötelesek voltak órákat adni, ezt a hagyományt az 1990-es német újraegyesítésig fennmaradt.

 

 

 

 

Edvard Grieg (fent) 1859 és 1862 között tanult az intézmény falai között, és nem igazán nyűgözte le annak konzervatív, múltba révedő atmoszférája.  Sokkal inkább a modernebb mesterek, például Chopin, Wagner és Schumann munkásságából merített ihletet, akik mindnyájan forradalmi, romantikus zeneszerzőknek számítottak.  Ettől függetlenül komoly oktatásban részesült, a Beethovent és Mendelssohnt személyesen ismerő Ignaz Moschelesnél tanult zongorázni. Grieg végül a zeneszerző és karmester Carl Reinecke mentoráltjaként fejezte be tanulmányait.  Bár nem értékelte túl nagyra a konzervatóriumban töltött időt, későbbi munkásságára rányomta a bélyegét a Lipcsében megismert német romanticizmus.

 

A konzervatórium diákjai között találjuk az angol zeneszerzőt, Frederick Deliust, aki nagyban merített Grieg munkásságából, valamint a német születésű amerikai alkotót, Herman Berlinskit is.

 

1887-ben az iskola átköltözött a Grassistraße 8-as szám alá, Lipcse zenésznegyedébe, a városközponttól délnyugatra.

A Viharnővérben Jens unokája, Pip 1936 és 1937 között, az antiszemita náci mozgalom németországi térnyerésének idején tanul az intézményben. A konzervatórium előtt álló Mendelssohn-szobrot ennek a tanévnek a novemberében távolították és pusztították el a művész zsidó származása miatt. A nemzetiszocialista polgármester, Haake szerint Mendelssohnt „nem lehet a zene egyik német központjának képviselőjeként bemutatni”.

 

A konzervatóriumot a második világháború alatt bezárták.

 

 

 

 

A megnyitása óta az iskola nevét többször is megváltoztatták, jelenleg Lipcsei Zene- és Színművészeti Egyetem néven ismert. A zene Lipcse és lakói számára egyaránt meghatározó, a város ma is teret ad a kísérletezésnek és az új zenei formák felfedezésének, miközben büszkén ünnepli a múlt klasszikus zeneszerzőit.

lep1 lep2 lep3