star-header-small-book Az armilláris gömb atlas-x164 sphere-x164 A Plejádok mítoszai és legendái A Hét nővér az asztronómiában cluster-x164

A nvérek és a szereplk – Anagrammák

A Hét nvér-sorozat a híres Plejádok (Fiastyúk) csillagkép hét nvéréhez kötd si történetekbl és mítoszokból merített ihletet. Bár a könyv élvezetéhez nem kell ismerni a csillagokat vagy a mítoszokat, rengeteg rejtett hivatkozás akad a szövegben, ha az ember tudja, hol keresse ket.

 

Anagrammák és karakternevek

 

A könyvben szerepl karakterek a görög mítoszhoz kötdnek a nevük, fizikai tulajdonságaik vagy a történetben betöltött szerepük és személyiségük által.

Nem sokkal azután, hogy eszembe jutott a Hét nvér csillagképen alapuló könyvsorozat ötlete, egyik este leültem a családommal beszélgetni. Akkor már tudtam, hogy a hét testvért – akik mind a huszonegyedik században él nk – a régi mitológiai nvérekrl nevezem el, de némi gondom akadt a modern olvasó számára idegen írásmóddal és kiejtéssel. Azt is tudtam, hogy a mítoszokban szerepl egyéb karaktereket is be szeretnék építeni a történetbe. Éppen ezért aznap este egy táblán összegyjtöttem a fszereplket és a legfontosabb tulajdonságaikat.  Letettem pár papírlapot meg tollat az asztalra, és mindenkit megkértem, hogy írjon anagrammákat, beceneveket, amelyeket késbb felhasználhatnék a könyvben szerepl karakterekhez.

 

Pa Salt – A legkisebb lányom, Leonora érzett rá a dologra leghamarabb, amikor elállt a nagyon találó Pa Salt becenévvel, aki a testvérek nevelapja lett, és a görög mitológia titánját idézi, Atlaszt, aki a két vállán tartja a világot és az eget. Az elnevezés P betjét Pléionétól, a testvérek édesanyjától kölcsönözte, a többi bethöz pedig Atlasz nevét használta fel. (A magyar kiadások az anagrammákat bethíven vették át az angol nyelv regényekbl. – A kiadó). Különösen szeretem ezt a nevet, mert a Salt (só) kifejezés felidézi a férfi tenger iránt érzett rajongását.

 

Maia – Az els kötet mai hsnje nem okozott sok problémát, hiszen ezt a gyönyör nevet még ma is használják, így nem kellett becenevet találni számára.

 

Alcyone – Az Ally rövidítés természetesnek hatott a második testvér esetében.

 

Asterope – A név jelentése Csillag, amely gyönyör becenévnek bizonyult.

 

Celaeno – Miután sokáig próbálkoztunk különböz suta anagrammákkal, valaki bedobta az egyszer Ce-Ce becenevet, amire mindenki azonnal rábólintott.

 

Taygete – Mivel ezt a nvért Artemisz zzé változtatta a mondában, a sorozatban pedig rajong az állatokért, úgy éreztük, ehhez ill becenevet kell találnunk számára. Végül állapodtunk meg a Tiggyben a Beatrix Potter könyvében szerepl Mrs. Tiggy-winkle (magyarul Tüskés néniként ismert figura) nyomán.

 

Electra – Tudtam, hogy ez a karakter tüzes, és tele van az energiával, így a név tökéletesen illett hozzá.

 

D’Aplièse – A Plejádokat mindenképpen meg akartam örökíteni valahol, így álltunk el a D’Aplièse anagrammával a testvérek vezetékneveként.

 

Ögörg Eszu – Tudtam, hogy Zeusz karaktere többször is szerepelni fog a sorozatban. A mítoszok szerint több gyermeket is nemzett a három nvérnek. Ráadásul  változtatta ket galambbá, és helyezte ket az égre csillagokként, hogy megmenekülhessenek az ket hajszoló vadász, Órión szerelmétl.

 

 

 

 

anagrams

Zeusz utasította arra Atlaszt, hogy tartsa a válla a földet és az eget. Mivel illett a történetemhez, két figurára bontottam a karaktert, a milliárdos iparmágnás Ögörg Eszura és fiára, Zed Eszura. Maia az egyetemi tanulmányai alatt viszonyt is kezd a rossz hír Zed Eszuval.

 

Helyszínek és tárgyak

Atlantisz – A mondák elveszett, víz alatti városa, amely híres volt szépségérl. Egyedül ezt a nevet fontolgattam a Pa Salt és a lányok otthonául szolgáló rejtett menedék számára a Genfi-tó partján.

 

Pa Salt hajója, a Titán – Atlasz maga is a hét istenség mitológiai nemzetségéhez, a titánokhoz tartozott.

 

Ögörg Eszu hajója, az Olümposz – A jacht neve a görög fistenek hajlékául szolgáló Olümposz-hegyet idézi. Az istenek vezetje és a hegy ura Zeusz volt.

 

A görög tengeristen, Poszeidón a mondák szerint szintén gyermekeket nemzett egy vagy több nvérnek. Sajnos régóta egy bizonyos katasztrófafilmre asszociálunk elsként, amelyben egy azonos nev hajó szerepel. Ezért úgy döntöttem, hogy ezt a nevet nem használhatom az Ally történetében szerepl Theo jachtjának elnevezéseként, és helyette a megfelel római istenség, Neptunusz név mellett döntöttem.

 

A Pavilon – A Hét nvér-mondákban Maia gyakran magányosan, barlangokban él. Ezért hoztam létre a Pavilont, egy kis házikót Atlantisz szigetén, ahol Maia nyugodtan élheti remeteéletét fordítóként, mieltt magával ragadná a külvilág a Pa Salt által hátrahagyott nyomok felkutatása közben.

 

Galambok – A könyvben többször is utalnak arra, hogy a testvérek galambokként röppennek haza Atlantiszra, és gyakran visszatérnek a családi fészekbe. Ez nem csak szép metafora, hanem híven tükrözi a Hét nvér mítoszát is, ahol a lányokat Zeusz galambokká változtatja, mieltt örökre az égre helyezi ket.